BROMMOBIEL

Er zijn diverse redenen om brommobiel te gaan rijden. Kosten, overdekt willen rijden terwijl je nog geen 18 bent of bv. omdat autorijden niet meer mag. Je moet dan wel eerst voor theorie- en praktijkexamen geslaagd zijn.
Met een brommerrijbewijs mag je op een brommer en met een brommobiel rijden. Met een brommobielrijbewijs mag alleen met een brommobiel gereden worden.


Theorie.
Er moet een theorie examen gedaan worden. Dit examen geldt zowel voor brommer als brommobiel. Het is niet noodzakelijk om vooraf aan de praktijkopleiding geslaagd te zijn voor de theorie. Het heeft wel voordelen.


Praktijk.
Bij het praktijkexamen wordt alleen gekeken naar de beheersing van het voertuig. Er worden alleen bijzondere verrichtingen gedaan op een afgesloten terrein. Met andere woorden je moet met aantal oefeningen laten zien dat je om kunt gaan met een brommobiel.

Het gaat hier om snelheid, sturen en remmen. De oefeningen zijn wel praktijkgericht. Je zult dus moeten doen alsof er verkeer om je heen is.

Er zijn 2 groepen van 6 oefeningen. Je moet 1 groep doen. Hiervan mag elke oefening die slecht gaat 1 keer over gedaan worden. Er mag max 1 oefening onvoldoende blijven. Max 1 oefening onvoldoende betekent dus dat je geslaagd bent.

Er kunnen ook rijlessen op de openbare weg gedaan worden( dit is ons advies). Voor deze lessen gebruiken we een Aixam met dubbele bediening. Net als in een lesauto.

Wil je weten hoe het gaat bij een praktijkexamen in de brommobiel, kijk hieronder de film van het CBR.